Turer

Vill man paddla på egen hand finns så finns det en mängd olika paddelturer att välja på när man hyr kajak hos Kajakkompaniet.

 

Visa förslag på turer

Tips inför turen

TEKNIK

Body. Paddling är en aktivitet som passar alla; det är relativt lätt att lära sig och det är lätt att anpassa tempot. Men det finns ändå lite man borde tänka på när man paddlar, till exempel att använda rätt muskler och rätt teknik för att inte trötta ut sig för fort.

KLÄDER

Eftersom vi paddlar i relativt varma vatten och under sommaren så är det viktigt att tänka på att inte klä sig för varmt. Hellre vara lite kylig och sedan paddla sig varm, än att vara varm från början och sedan paddla sig allt för svettig och då riskera att börja frysa.

Vid sol är det väldigt viktigt att skydda huden på något sätt. Detta kan man antingen göra med solskyddskräm eller med kläder, vilket är det bästa. Tänk speciellt på att skydda huden mellan kl 11-15, då UV-strålningen är som starkast. Även vid moln är risken stor, då strålningen reflekteras i kristaller i molnen och på så sätt når oss. Det blir även extra strålning när man är så nära vattnet, då detta reflekterar strålningen. Keps, skärm, hatt eller liknande skyddar ansiktet väldigt bra. Detta kan kompletteras med solglasögon, vilket kan vara behagligt vid starkt solsken.

När det kommer till kläder så ska man försöka ha snabbtorkande plagg i funktionsmaterial, till exempel syntet eller ull (som även värmer när det är vått). Detta är extra viktigt om man går runt (välter i vattnet), då en vanlig bomullströja tar längre tid att torka, och om det då blåser lite så kan det snabbt bli kallt.

Även om man inte går runt så kan man bli blöt genom att svettas, och där får man samma effekt med bomullströjor. Tänk också på att flytvästen värmer bålen väldigt bra.

På benen rekommenderas badshorts eller liknande, dels för att det blir ganska varmt i sittbrunnen och dels för att det kan komma in vatten trots att vi har kapell som skydd.

Det går alldeles utmärkt att paddla barfota. Men ibland går vi iland vid stränder och då kan det vara skönt att ha sandaler, badtofflor eller liknande om det är stenbotten.

Man bör även ha med sig ett extra ombyte (byxor, tröja, handuk) i en plastpåse. Vill man ha mobiltelefon och/eller kamera med sig på turen så kan man ha dessa i en fryspåse om man inte har vattentäta väskor för dessa. Har man ingen rem runt glasögonen kan man tejpa fast dem. Går man annars runt, kan det bli en dyr historia.

Kajakkompaniet önskar Er en trevlig paddeltur.